4 potrawy z grilla, które budują mięśnie

4 potrawy z grilla, które budują mięśnie

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Jak grillować, aby było nie tylko smacznie, ale też pożytecznie dla masy mięśniowej? Oto najciekawsze przepisy.

1. Grillowany łosoś à la exotico

Dość prosty przepis. Potrzebujesz tylko sos sojowy, masło orzechowe, olej sezamowy oraz limonkę, dwa ząbki czosnku, a także filety z łososia. Z pierwszych pięciu składników stworzysz aromatyczną marynatę (składniki dodawaj po równo). Zanurz w niej filety i odstaw całość do lodówki na około 2 godziny. Po upłynięciu tego czasu pokrój filety na cieńsze, podłużne plastry i zacznij grillować.

 

2. Grillowane roladki z kurczaka z dodatkiem hummusu

Do wykonania potrawy potrzebujesz piersi z kurczaka, hummus, suszone pomidory, oliwę z oliwek, jogurt naturalny, miętę, ząbki czosnku oraz przyprawy: pieprz cayenne, kurkumę, cynamon, gałkę muszkatołową, pieprz, sól, mielony imbir, czosnek granulowany, paprykę czerwoną słodką, ziele angielskie. Filety z kurczaka zamarynuj w mieszance oliwy z oliwek oraz przypraw i odstaw do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie połącz ze sobą jogurt, miętę i sprasowany czosnek oraz zrób oddzielnie jeszcze jedną mieszankę: hummus z suszonymi pomidorami. Po wyjęciu filetów z lodówki posmaruj je z każdej strony, zwiń w rulony, a następnie zepnij wykałaczką. W takiej postaci grilluj i podawaj z sosem miętowym.

 

3. Stek z grilla z dodatkiem buraków, słonecznika i sera pleśniowego

Brzmi dziwnie, ale smakuje … obłędnie. Do przygotowania potrzebujesz polędwicy wołowej, młodych buraków, słonecznika łuskanego, rozmaryn, przyprawy: sól i pieprz, ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek. Steki natrzyj mieszanką powstałą z przypraw, czosnku, soku z cytryny oraz oliwą z oliwek i odłóż na 2 godziny do lodówki. W tym czasie zawiń buraki w folię aluminiową i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu buraki pokrój w cienkie plasterki w kształcie frytek, skrop oliwą z oliwek i posyp ziarnami słonecznika. Po wyjęciu steka z lodówki grilluj go z obu stron. Podawaj z pieczonymi buraczkami.

 

4. Grillowane krewetki

Prawdziwa uczta dla podniebienia. Potrzebujesz: ok. 0,5 kg obranych krewetek średniej wielkości, przyprawy (sól, pieprz), oliwę z oliwek, świeże zioła (kolendra, oregano, bazylia, rozmaryn, rukola, mięta), ząbki czosnku, pomidory. Zacznij od przekłucia ogonków krewetek wykałaczkami. Następnie stwórz sos, miksując ze sobą wszystkie składniki. Krewetki grilluj z obydwu stron i gotowe maczaj w sosie.

 

Więcej artykułów na temat budowania wymarzonej sylwetki znajdziesz na portalu armader.pl


Tagi: