Dieta na redukcję tłuszczu

Dieta na redukcję tłuszczu

Jak ułożyć dietę na redukcję tkanki tłuszczowej, aby jednocześnie nie spowodować ubytku w masie mięśniowej? Wbrew pozorom, wcale nie jest to takie trudne. Wystarczy wytworzyć odpowiedni bilans pomiędzy spożywanymi białkami a węglowodanami i tłuszczami.

Dieta na redukcję dedykowana jest osobom, które, po pierwsze, regularnie ćwiczą, po drugie – nie borykają się ze znaczną nadwagą ani z otyłością, po trzecie – chciałyby  nieco obniżyć poziom tkanki tłuszczowej, a przy tym zbudować mięśnie lub zachować obecny poziom tkanki mięśniowej. Aby odpowiednio dobrać dietę na redukcję dla siebie, należy najpierw wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie tak ułożyć jadłospis, aby dziennie spożywać tych kalorii mniej. Zapotrzebowanie kaloryczne jest w przypadku każdej osoby indywidualne, wszystko zależy od tego, jaką pracę wykonujemy (czy siedzącą, czy w ruchu), ile czasu poświęcamy tygodniowo na trening, jakie jest tempo naszej przemiany materii, itp. Kiedy już ustalimy, ile wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne, należy odjąć od tego około 500 kalorii i dostosować menu do owego bilansu. 

W diecie na redukcję bardzo ważne jest nie tylko to, ile jemy, ale i co jemy. Musimy zapewnić organizmowi przewagę białek nad węglowodanami i tłuszczami. Białka są bowiem materiałem budulcowym i przyczyniają się do budowania tkanki mięśniowej, podczas gdy cukry i tłuszcze mają tendencję do odkładania się w naszym ciele pod postacią tkanki tłuszczowej. Oczywiście nie należy całkiem eliminować ich z jadłospisu, ale ograniczyć ich ilości i spożywać ich „lepsze” odmiany. Ważne są też pory dnia, w jakich jemy poszczególne składniki pokarmowe. Węglowodany i tłuszcze lepiej spożywać w pierwszej części dnia, po czym w miarę zbliżania się do wieczora, powinny przeważać białka. Warto też odżywiać się zgodnie z zasadą – częściej, a mniej. Jemy 5-6 lekkich posiłków dziennie, a nie 2 lub 3 duże i sycące.