Korzeń maca - zalety stosowania

Korzeń maca - zalety stosowania

Korzeń maca to niesamowita roślina, rosnąca na zboczach Andów w Boliwii oraz Peru, która powinna znaleźć się w diecie każdego współczesnego człowieka. Jego stosowanie w naturalny sposób pobudza organizm, poprawia refleks, wzmacnia wytrzymałość mięśni, uzupełnia niedobory witamin, wspomaga odporność.

Jedna roślina – wiele właściwości i to w dodatku naturalny suplement diety. Maca wydaje się cudownym odkryciem, którego właściwości znali i cenili Inkowie, a ostatnio medycy z NASA. W czym tkwi niezwykłość korzenia z Ameryki Południowej?

Korzeń macy, czyli co?

Maca to roślina, która przypomina pospolitą rzodkiew i zaliczana jest do rodziny kapustowatych. Rośnie na skalistych zboczach gór na wysokości ponad 3500 m n.p.m. Kwiat, który jest korzeniem, to najcenniejsza cześć, która może mieć kolor kremowy, żółtawy, ale i czarny, zielony, a nawet fioletowy czy czerwony. Jej cześć nadziemna nie osiąga dużych rozmiarów, nie przekracza 20 cm, ale ma duży korzeń, o obwodzie sięgającym 15 cm. Z korzenia właśnie robi się suplement diety. Można spotkać wiele różnych nazw tej rośliny, takich jak: trawa pieprzowa, peruwiański żeń-szeń, pieprzowe ziele, maca-maca, maino, Ayak Wilku czy Lepidium meyenii, Walpers.

Maca korzeń – działanie

Suplementacja korzenia maca wpływa na sprawność fizyczną i intelektualną. Dodaje energii, poprawia refleks, wspomaga budowanie masy mięśniowej i wytrzymałość mięśni. jest rekomendowana jako odżywka w czasie pracy nad muskulaturą. Z drugiej strony poprawia refleks, koncentrację i stymuluje układ nerwowy. Inkowie podawali mace swoim wojownikom przed bitwami, a amerykańska agencja kosmiczna wciągnęła korzeń maca na listę produktów rekomendowanych dla astronautów. Po suplement diety warto sięgać w czasie intensywnej pracy intelektualnej.

Moc korzenia macy

Sekret wielowymiarowego działania macy to jego skład. Zawiera bowiem ponad 20 aminokwasów, składników odżywczych, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Badania wykazały, że cudowna roślina Inków składa się w 59% z węglowodanów (źródło energii), 10,2% przyswajalnego przez organizm białka roślinnego oraz 8,5% błonnika, który reguluje prace układu pokarmowego. Maca to także kwasy tłuszczowe w proporcji 40% nasycone i 55% nienasycone. W tym naturalnym suplemencie diety znajdziemy kwas linolowy (33%), kwas palmitynowy (24%), kwas oleinowy (11%), kwas stearynowy (7%) oraz palmitoleinowy (3%). Używając na co dzień dań z dodatkiem macy, dostarczamy organizmowi także witaminy, takie jak Tiaminę (B1) odpowiedzialną za przemianę węglowodanów, pracę serca i układu nerwowego, Ryboflawinę (B2) odpowiadającą za produkcję czerwonych krwinek czy Niacynę (B3), która poprawia krążenie, przyspiesza metabolizm czy reguluje poziom cholesterolu. Maca wspomaga prawidłowe działanie organizmu, bowiem zawiera także składniki odżywcze, takie jak: miedź, cynk, mangan czy żelazo.

Maca dobra na wszystko

Powyżej zostały wskazane podstawowe zastosowania maca. Korzeń zielonej trawy ma bardzo szerokie zastosowanie, a co najważniejsze jest naturalnym środkiem. Jego spożywanie należy mimo tego rozpocząć stopniowo, bowiem każdy organizm różnie reaguje na czynne składniki. Na przykład można sproszkowaną macę dodawać do herbaty, napojów, koktajli, owsianek czy puddingów, ale i sałatek. Trzeba pamiętać, że najlepsze efekty daje podawana na zimno. Wrzątek pozbawia korzenie ich cennych właściwość.

Nie sposób opisać w kilku słowach wszystkie właściwości macy. Jest stosowana jako środek antydepresyjny, pomaga zwalczać stres. Jej stosowanie zaleca się w różnych problemach łóżkowych, bo jest naturalnym afrodyzjakiem, podnosi libido, ale też zwalcza objawy bezsenności, a także poprawia parametry nasienia. Trudno uwierzyć, jak uniwersalnym suplementem jest maca.

Korzeń macy stosowany jest nie tylko w diecie. To doskonały kosmetyk. Świetnie nawilża i wygładza skórę, dlatego jest nazywany rośliną młodości. Zaleca się jej stosowanie w problemach skórnych czy przebarwieniach. Po korzeń macy powinni sięgać także rekonwalescenci, bowiem zewnętrzne stosowanie przyśpiesza gojenie ran.


Tagi: