Rodzaje odżywek białkowych

Rodzaje odżywek białkowych

Odżywki białkowe są istotnym suplementem diety dla każdego, kto intensywnie trenuje. Występują w bardzo wielu rodzajach, zatem warto przyjrzeć się ich charakterystyce oraz właściwościom.

W odżywkach białko może występować w trzech postaciach:

  • pełnej
  • częściowo rozłożonej (hydrolizat)
  • rozłożonej (jako wolne aminokwasy)

    
Rodzaje białek

W odżywkach białkowych zawarte jest białko (w różnych ilościach), które może pochodzić z następujących źródeł:

  • białko jaja kurzego
  • białko serwatki
  • białko sojowe
  • białko kazeiny
  • koncentrat białka serwatkowego
  • izolat białka serwatkowego
  • hydrolizat białka serwatkowego


Koncentrat, izolat i hydrolizat białka

Trzy ostatnie z wymienionych białek charakteryzują się większą przyswajalnością przez organizm. Szybciej się wchłaniają, co powoduje wzrost syntezy białek, dzięki czemu stymulują one wzrost masy mięśniowej (przy czym mięśnie stają się większe, pełniejsze, silniejsze i wytrzymalsze).


Białko jaja kurzego

Białko jaja kurzego w postaci suplementu wygląda jak biały proszek, który równomiernie rozprowadza się w ludzkim organizmie i powoli uwalnia zawarte w sobie aminokwasy. Jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów.


Białko sojowe

Białko sojowe to roślinne źródło białka, które jest jedynym takim produktem na rynku. Stworzone zostało z myślą o wegetarianach oraz o tych użytkownikach, którzy są uczuleni na inne (zwierzęce) rodzaje białka. W owym suplemencie odnajdziemy również związki izoflawonowe.


Białko kazeiny

Białko kazeiny jest najważniejszym białkiem mlekowym. Ma dłuższy czas wchłaniania, więc powinno być raczej stosowane na noc. Wykorzystuje się je bowiem w procesie łagodzenia katabolizmu nocnego. Kazeina pomaga w przyroście masy mięśniowej oraz w utracie tkanki tłuszczowej oraz zapewnia organizmowi długi (dzięki powolnemu działaniu) dostęp do aminokwasów.